Uw-stratenmaker.nl werkt met verschillende soorten bestratingsmaterialen. Hieronder kunt u alles lezen over de verschillende soorten bestrating.

Natuursteen bestrating

Natuursteenbestratingen zijn meestal de duurste bestratingen, maar hebben een fantastische uitstraling. Zagen, hakken en kloven is kostbaar en ook het transport is door het zware gewicht van de materialen niet goedkoop. Bij natuursteen krijgt u wel waar voor uw geld, want elke steen is anders. Er zijn twee soorten natuursteen: stollings- of oergesteenten en afzettings- of sedimentengesteenten. Stollingsgesteenten zijn zeer hard; porfier, basalt en kwartsiet zijn enkele voorbeelden.

Geschikt voor verschillende doeleinden

De maten lopen sterk uiteen. Er zijn met de hand gehakte keitjes van zo'n 10 x 10 cm tot natuurstenen platen, strak gezaagd van 100 x 100 cm. In een aantal gevallen zal ook de hoogte van de platen sterk variëren, zodat het leggen van deze bestrating absoluut door een vakman moet worden gedaan. Er zijn ook natuursteenbestratingen die gelijk zijn in hoogte en dus veel makkelijker te leggen.

U kunt natuursteen ook goed voor andere toepassingen gebruiken, bijvoorbeeld voor een stapelmuurtje of als randafwerking van een vijver. Een hardstenen rand staat geweldig als randafwerking van een strakke vijver. Een organische vijvervorm kan goed worden afgewerkt met grillige natuursteenplaten, zoals flagstones.

Betonnen bestrating

Er zijn vele materialen mogelijk die als bestrating kunnen dienen. Bestrating leggen is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en uw financiële mogelijkheden. Met beton zijn er veel leuke toepassingen mogelijk en qua kosten ligt beton een heel stuk lager dan bijvoorbeeld natuursteen.

Gebruik van betontegels bij uw terras, pad of inrit

Met beton zijn er bijna onbegrensde mogelijkheden op het gebied van sierbestrating. Ook wat de kleuren betreft bent u niet afhankelijk van de natuurlijke tinten van bijvoorbeeld natuursteen. Het enige waar u van afhankelijk bent is de fabrikant die de mogelijke kleuren bepaalt. Hoewel de kleuren ook enigszins modegevoelig zijn, zijn er altijd een aantal standaardkleuren te onderscheiden. De echte blijvers in kleuren zijn grijs, zwart, rood, bruin en geel.

Gebakken bestrating

Gebakken stenen worden vervaardigd van verschillende soorten klei die met elkaar worden vermengd. Dankzij het vermengen van de kleisoorten ontstaat een schitterend product met een nostalgische uitstraling en verrassende kleurstellingen.

Soorten

Gebakken stenen zijn er in twee varianten, namelijk de bezande gebakken steen en de onbezande gebakken steen. Deze laatstgenoemde variant is een speciaal geproduceerde steen die door een extra proces ontdaan is van zijn zandlaag, waardoor hij een exclusieve uitstraling krijgt. Het voordeel van onbezande stenen is, dat ze gemakkelijker te leggen zijn omdat ze maatvaster zijn.

Eigenschappen

Voor gebakken bestrating wordt een strenge selectie van de beste kleisoorten gebruikt. Na een zorgvuldig droogproces worden de stenen langzaam gebakken op ongeveer 1.150ºC. Het eindproduct bestaat uit klinkers met unieke eigenschappen. Gebakken stenen zijn slijt- en kleurvast, hebben een lage wateropname en zijn bovendien gegarandeerd vorstbestendig.

Split en grind

Halfverhardingen zijn verhardingen zoals grind (=rond) en split (=hoekig). Ze worden steeds vaker in tuinen gebruikt. Niet ten onrechte: het is goedkoop en eenvoudig te verwerken materiaal en bijvoorbeeld kronkelpaden zijn er eenvoudig mee te maken. Een halfverharding kent geen voegen en heeft dan ook altijd het uiterlijk van een groot vlak dat rustig en ruimtelijk werkt.

Grind

Grind met een doorsnede van 30 mm en groter, kan het beste worden gebruikt ter decoratie van vijvers, plantenbakken of als opvulling van grote vlakken. Grind met een doorsnede kleiner dan 30 mm kan gebruikt worden voor een looppad dat niet veel belopen wordt. Dit grind is zeer decoratief en is er in diverse kleuren.

Split

Split is hoekig en loopt prettiger dan grind. Het is daardoor veel beter geschikt als looppad, inrit en terras. Door de vele kleuren en maten wordt het split ook veel gebruikt als decoratie en om grote vlakken op te vullen.

Opsluitbanden

Opsluitbanden hebben een rechthoekig en strak model. Ze worden gebruikt om de bestrating van terras, pad of oprit goed op te kunnen sluiten, waardoor de bestrating goed op z'n plaats blijft.

Voor een terrasopsluiting is een band van 5 x 15 cm voldoende, maar voor een oprit kan beter de 6 x 20 cm, of zelfs de 10 x 20 cm worden gebruikt.

Palissades

Een palissade is een rij palen die strak naast elkaar in de grond wordt gezet. Ooit werden ze gebruikt ter verdediging. Palissadebanden zijn betonnen banden waarvoor ronde of rechthoekige paaltjes aan elkaar zijn gekoppeld.

Ze zijn uiterst bruikbaar langs terrassen en borders, bij niveauverschil of om er een trapje mee te maken. Palissadebanden zijn leverbaar in diverse afmetingen en kleuren. Palissadebanden van Ø 6 cm en Ø 8 cm zijn goed bruikbaar in combinatie met losse ronde palissadepaaltjes of duo palissadepaaltjes.

  • Vraag vrijblijvende offerte aan

  • veel gestelde vragen