Uit diverse bestratingsopdrachten komen ook verzoeken voor de aanleg van tuinberegening voort. Dit heeft geleid tot onze verdere specialisatie op dit terrein. Inmiddels zijn een aantal projecten gerealiseerd en mogen we spreken van een nieuwe bedrijfspoot bij ‘Uw stratemaker.nl’, alles over tuinberegening vindt u op Uw-tuinberegening.nl. Naast stratenmakers zijn nu ook monteurs en hoveniers werkzaam binnen ons bedrijf. Alle kennis voor een succesvolle uitvoering van beregeningsinstallaties is aanwezig, onze werkwijze is systematisch en effectief. Dit alles garandeert onze klanten een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Wij informeren u graag over de mogelijke aanleg van úw eigen installatie en geven u in deze bedrijfspresentatie antwoord op veel gestelde vragen.

Wij zetten de voordelen van een tuinberegeningssysteem voor u op een rijtje:

 • U hoeft nooit meer te worstelen met de tuinslang
 • De sproeiers worden ondergronds geplaatst, dus vormen geen hindernis in uw tuin
 • De beregening wordt op uw specifieke wensen afgestemd
 • Het gazon en de borders geven alle dagen van de week een frisse aanblik
 • Een nieuw gazon of en nieuwe tuin kan het hele jaar door gerealiseerd worden, ook in hartje zomer


Belangrijk voor onze klanten is dat wij hen alle zorgen uit handen kunnen nemen, wij maken een compleet plan, van een ontwerp voor de beregeningsinstallatie tot de aanleg van deze installatie. Onderdeel daarvan is ook het berekenen van de benodigde watercapaciteit, want deze moet in overeenstemming zijn met de totale omvang van de tuin.

Praktisch kunnen wij voor u het volgende betekenen:

 • Bronboringen boren
 • Pompen slaan
 • Beregeningssystemen aanleggen
 • Sproeiers plaatsen
 • Grondwerk uitvoeren
 • Graszoden leggen


Voor het benodigde water is een keuze te maken uit drie waterbronnen, te weten: leidingwater, niet goedkoop en geeft vaak een te lage waterdruk, oppervlaktewater, alleen toe te passen in de buurt van sloten en rivieren en tot slot grondwater.
Er zijn twee manieren om het grondwater naar de oppervlakte te halen: door middel van een spuitboring of een bronboring. De keuze van de soort boring hangt in belangrijke mate af van de diepte waarop het grondwater zich bevindt. Is de diepte meer dan 15 meter, dan is het verstandig om te kiezen voor een bronboring. Deze diepe bron geeft meer zekerheid op de lange termijn maar vraagt wel meer voorbereiding. Daar staat tegenover dat er makkelijker in een grotere waterbehoefte is te voorzien met een bronboring.

Handmatig of automatisch?

De techniek biedt tegenwoordig alle opties die denkbaar zijn voor de aansturing van een installatie, dus ook die voor de beregening. Ook een tuinberegeningssysteem kan volautomatisch worden aangestuurd door computergestuurde programma’s die helemaal afgestemd kunnen worden op de specifieke wensen van de tuineigenaar. Er kan rekening worden gehouden met de normale neerslag die er valt, vakantieperioden waarin het systeem zelf voor de juiste bereidingstijden zorg moet kunnen dragen, spreiding over de seizoenen. Zelfs bediening met uw smartphone of een tablet is mogelijk! Wilt u zelf bepalen wanneer de tuin wordt gesproeid? Dan kiest u voor een eenvoudige, handmatige bediening.

Soorten sproeiers

Bij tuinberegening worden pop up turbinesproeiers of pop up vernevelingssproeiers gebruikt. Wij gebruiken alleen hoogwaardige merken zoals Rainbird en Hunter. Deze sproeiers worden verzonken gemonteerd en komen door de waterdruk omhoog en maken een heen en weergaande beweging of vernevelen het water tot een watergordijn. Als de sproeiers niet gebruikt worden verdwijnen ze in de grond, hierdoor zijn ze onzichtbaar. De sproeiers kunnen afgesteld worden op hoogte, afstand en draaihoek. Voor plantenborders en plantenvakken worden vooral de vernevelaars gebruikt. Vernevelaars hebben een vast sproeibeeld, de straal blijft constant gelijk. Een vernevelaar, zoals de naam al zegt, verspreidt een fijne nevel als sproeibeeld. De fijne nevel komt ten goede aan de bloeiende beplanting. Vernevelaars vallen in de categorie pop up, de sproeiers verdwijnen in de ondergrond als ze niet gebruikt worden.

Vorst

Als de winter intreedt moeten de waterpomp en de leidingen worden afgetapt. De leidingen kunnen leeg geblazen of leeg gepompt worden. Als er water in de leidingen aanwezig blijft, kunnen de leidingen kapot vriezen en de reparatie daarvan brengt hoge kosten met zich mee. Alleen het opsporen van het lek geeft vaak al veel moeilijkheden. Voorkomen is in deze beter dan genezen zullen we maar zeggen!

Overleg

Als eerste stap op weg naar de aanleg van een beregeningsinstallatie maken wij een schetsontwerp waarin de installatie wordt ingetekend in de tuin als geheel, inclusief terrassen en verhardingen. Deze laatste worden zoveel mogelijk buiten het sproeiveld gehouden. De keuze tussen leidingwater gebruiken of een bron slaan (oppervlaktewater is maar in een zeer beperkt aantal situatie mogelijk), is het allerbelangrijkst. Het stappenplan voor de aanleg van de installatie wordt grondig doorgesproken voor wij daadwerkelijk aan de slag gaan. Ons doel is een probleemloos werkende installatie overdragen die u voor vele jaren ontzorgt in de beregening van uw tuin.

 • Vraag vrijblijvende offerte aan

 • veel gestelde vragen