Hieronder vindt u een selectie van veel gestelde vragen aan Uw-stratenmaker.nl

Wat is de juiste ondergrond?

De juiste ondergrond voor bestrating is afhankelijk van het doel. Een oprit heeft een andere ondergrond nodig dan een terras. Voor een terras volstaat een goed afgetrild zandbed van 10-15 cm. Bij het gebruik van natuursteen of gecoate bestrating adviseren wij metselzand of drainagezand te gebruiken. Dit zand voert water beter af.

Hoe maak ik een zandbed?

Het zandbed moet minimaal 10 cm dik zijn, dit voorkomt latere verzakkingen. Bij een oprit moet onder het zandbed een verharding gestort worden. Veelal wordt hiervoor bijvoorbeeld gebroken puin gebruikt, dit zorgt voor een grotere draagkracht. Het zandbed bestaat altijd uit bestratingszand. Leg het zandbed in verband met de afwatering “op afschot”; het zandbed mag 1 centimeter per meter aflopen.

Wat zijn de afmetingen voor een terras?

Afhankelijk van het doel waarvoor u het terras aanlegt, zijn er bepaalde minimale afmetingen nodig. Denk bij het ontwerp goed na over verschillende afmetingen van uw terras. Voor een zitterras heeft u zeker 3 x 5 m² nodig.

Hoe lang gaat een verharding (bestrating) gemiddeld mee?

Een nieuw aangelegde verharding kan wel 30 tot 40 jaar mooi blijven mits deze goed onderhouden wordt. Met onderhoud bedoelen we regelmatig de voegen schoonmaken en voorkomen van te zware belasting.

Welk soort opsluitbanden moet ik gebruiken?

Voor terrassen en looppaden zijn opsluitbanden van het formaat 5 x 15 x 100 cm voldoende. Voor de oprit met verkeersbelasting adviseren wij zwaardere opsluitbanden te gebruiken. Voor het opsluiten van hoger gelegen grond of het aanbrengen van een plantenbak zijn er verschillende materialen beschikbaar. Wanneer u grotere hoogteverschillen moet overbruggen zijn er opsluitbanden tot 35 cm hoog te leveren en anders zijn er palissadebanden beschikbaar in hoogtes van 25, 35, 40 en 50 cm.

Waar moet ik op letten bij opsluitbanden

Plaats opsluitbanden altijd 2 cm onder de bovenzijde van uw bestrating. Na het aftrillen, blijft er dan ongeveer 1 cm hoogteverschil over. Hiermee voorkomt u dat er hemelwater langs de opsluitbanden op uw bestrating blijft staan en het ziet er mooier uit.

Welke steen/tegel moet ik kiezen?

Bij verhardingen in uw tuin gebruikt u harde stenen. Deze stenen zijn te krijgen in alle kleuren van de regenboog, er is dus volop keuze. Gebakken straatstenen hebben een tijdloze uitstraling. Hoe langer ze liggen, hoe mooier ze worden. Ze zijn kleurecht en immuun tegen chemische stoffen en vorst. Met natuursteen krijgt u een terras met een warme uitstraling. Deze tegels zijn geschikt voor grote oppervlakten (zwembaden en terrassen) en zijn goed te combineren met andere stenen. Voor een modern terras zijn Oudhollandse tegels erg geschikt. De tegels zijn makkelijk te onderhouden en ze zijn er in allerlei maten en kleuren. Natuurlijk kunt u ook een terras aanleggen met de welbekende trottoirtegels. Ze zijn lekker degelijk en bestaan uit een basislaag en een deklaag.

Wat betekent garantie op alle geleverde werkzaamheden precies?

Op alle werkzaamheden en producten die wij leveren ontvangt u 1 jaar garantie. Als er verzakkingen of andere problemen buiten uw schuld om zijn ontstaan dan komen wij deze gratis repareren of vervangen. Als blijkt dat de schade is toegebracht door de klant of door slecht/geen onderhoud dan is Uw-stratenmaker.nl niet verantwoordelijk om een garantie of reparatie te geven.

Hoe verwijder ik de groene aanslag op mijn tegels?

Voor het verwijderen en voorkomen van groene aanslag kunt u algendood of aanslagverwijderaar gebruiken. Bewerk de tegels 2 maal per jaar, algendood werkt ook preventief tegen groene aanslag.

Hoe voorkom ik witte uitslag op mijn tegels?

Beton wordt gemaakt door vermenging van zand, grind, cement en water. Het is dus eigenlijk een natuurlijk product. Bij beton is van de vier basiscomponenten het cement de boosdoener. Dit kan een chemische reactie gaan vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. Deze zet zich af op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat daarna een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. Zo ontstaan de witte vlekken op de bestrating. Aan witte uitslag kunt u eigenlijk niets doen. Het calciumcarbonaat dat ontstaat is moeilijk van het betonoppervlak te verwijderen zonder dat het product zelf wordt aangetast. Het enige dat helpt is geduld, want de witte uitslag verdwijnt op den duur vanzelf.

Hoe onderhoud ik mijn bestrating zonder het te beschadigen?

De voegen in een bestrating zijn erg kwetsbaar voor onkruid en andere vuiligheid.

Om de voegen schoon te maken kunnen 2 materialen worden gebruikt:

Voegenkrabber
Een voegenkrabber met een smal, haaks geplaatst blad is ideaal voor het schoonkrabben van de voegen in de bestrating. Dit is een klein handgereedschap, dat door u gebukt of geknield wordt gehanteerd. Er zijn ook uitvoeringen met een lange steel, die staand te gebruiken zijn.

Onkruidbrander
Met een onkruidbrander kunnen onkruiden op verhardingen bestreden worden. Een onkruidbrander bestaat uit een buis met aan de onderzijde een gasbrander en aan de bovenzijde een aansluiting voor het gasflesje. Bij kleine branders wordt de fles direct aan de buis gekoppeld. Bij de grote branders wordt er met een losse gasfles en een slang gewerkt. Op de buis zit een gaskraan om de gastoevoer te regelen. Nadat de gaskraan open is gezet, wordt gas met een druk op de knop in de brander aangestoken en kunt u het onkruid branden of afschroeien. De breedte van de branderopening varieert per type, 2, 5 of 6 cm.

Welk zand wordt gebruikt voor de steen of tegelvoegen?

Het beste zand dat hiervoor gebruikt kan worden is zogenaamd brekerzand. Dit is een groffer soort zand, heel fijn gebroken stenen vormen de basis, dat zich goed vastzet in de voegen en er bij regen niet uitspat. Brekerzand moet heel goed ingeveegd worden, bij voorkeur door er meerdere keren water overheen te sproeien en daarna te vegen.

Hoe wordt regenwater het beste afgevoerd?

Bij kleine vehardingen, paden en terrassen is het leggen ervan met een licht afschot van ± 1% voldoende om het overtollig water af te voeren. Bovendien verdwijnt het merendeel snel tussen de steenvoegen. Bij grotere verhardingen en een groot tegelformaat kan het nodig zijn om een of meerdere afvoerputjes aan te leggen. Deze worden door middel van PVC-buizen naar de dichtstbijzijnde rioolbuis geleid en afgevoerd.

  • Vraag vrijblijvende offerte aan

  • veel gestelde vragen